ΒΟΛΕΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ

Πρωτάθλημα βόλεϊ χωρίς πλέι οφ: Η παγκόσμια πρωτοτυπία της παρέας του Τορνατώρου!

Ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ, η Κηφισιά ψήφισαν για το αυτονόητο, όμως… στον θαυμαστό κόσμο της Pantelis Volley League το άθλημα δεν έχει αξία, όσο να εξυπηρετούνται συγκεκριμένα συμφέροντα.

Με πλέι οφ ή χωρίς? Ιδού η απορία. Volleyleague γυναικών, Basket League ανδρών, Α1 μπάσκετ γυναικών, Α1 χάντμπολ ανδρών, Α1 χάντμπολ γυναικών, Α1 πόλο ανδρών, Α1 πόλο γυναικών.

Σε όλα τα εγχώρια πρωταθλήματα εφαρμόζεται η διαδικασία των πλέι οφ. Κορυφώνει το ενδιαφέρον, δημιουργεί προϋποθέσεις για εκπλήξεις, αλλά και την αγωνία για τον πρωταθλητή μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, μέχρι την τελευταία επίθεση, μέχρι να πέσει η τελευταία μπάλα στο τάραφλεξ.

Σε όλα; Όχι. Υπάρχει ένα γαλατικό χωριό που αντιστέκεται σε όλα αυτά τα προνόμια των πλέι οφ. Ως άλλος… Αστερίξ ο Παντελής Τορνατώρος και η οριακή πλειοψηφία του αντιστέκεται σθεναρά, επαναλαμβάνοντας έναν τρόπο διεξαγωγής που κατά την περσινή περίοδο απέτυχε παταγωδώς με αποτέλεσμα οι ομάδες να ψάχνουν τρόπο να αναβάλλουν τις τελευταίες αγωνιστικές της δεύτερης φάσης του πρωταθλήματος (εκεί που υποτίθεται πως θα έκανε κορύφωση το πρωτάθλημα, τρομάρα τους) και τη Σύρο να χάνει την ευκαιρία να διεκδικήσει έναν τίτλο στα ίσια από τον Ολυμπιακό που παρέπαιε.

Είναι γεγονός ότι τα πλέι οφ εγκυμονούν εκπλήξεις. Ας πάρουμε για παράδειγμα τις τελευταίες 5 σεζόν με πλέι οφ και τι θα μπορούσε να συμβεί και πέρσι εάν δεν άλλαζε ο τρόπος διεξαγωγής.

ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ      ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ

2016          Ολυμπιακος                       ΠΑΟΚ

2017          Ολυμπιακος                       ΠΑΟΚ

2018          Ολυμπιακος                       Ολυμπιακος

2019          Ολυμπιακος                       Ολυμπιακος

2020          Ολυμπιακος                       Παναθηναικος

Βλέπουμε λοιπόν ότι αν και ο Ολυμπιακός κατέκτησε πέντε φορές την πρώτη θέση στην κανονική διάρκεια, μπόρεσε να βγει πρωταθλητής μόνο τις δύο φορές, αφού τις άλλες τρεις ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός ήταν οι νικητές των πλέι οφ.

Αυτή την… ανορθογραφία λοιπόν διόρθωσε το περσινό σύστημα διεξαγωγής. Ο Ολυμπιακός νικητής της κανονικής διάρκειας μπήκε στην δεύτερη φάση με διαφορά ασφαλείας. Την περιόδο που υπό φυσιολογικές συνθήκες σε όλα τα σοβαρά πρωταθλήματα του κόσμου διαξάγονται πλέι οφ, ο Ολυμπιακός χάνει δύο φορές από τον Φοίνικα Σύρου με 3-0, μία φορά από τον ΠΑΟΚ και μία από τον Παναθηναϊκό.

Στον ημιτελικό του Λιγκ Καπ δε, η Σύρος με εξαιρετική  εμφάνιση συνέτριψε με 3-0 τον Ολυμπιακό και τον πετάει έξω από τον τελικό, όπου και τελικά κατακτά τον τίτλο κόντρα στον Φίλιππο Βέροιας.

Ο δε Φίλιππος, είχε αποκλείσει τον ΠΑΟΚ στον άλλο ημιτελικό, σε μια επίσης τεράστια έκπληξη που απαγορεύεται να συμβεί στην ελληνική Volley League, λόγω της έλλειψης των πλέι οφ. Τι μας δίδαξαν λοιπόν οι ημιτελικοί του Λιγκ Καπ; Ότι στο τέλος της σεζόν η Σύρος μπορεί να είναι ισοπεδωτική απέναντι στον κραταιό, μέχρι εκείνη τη στιγμή Ολυμπιακό και πως ο Φίλιππος Βέροιας σε μια πιθανή διασταύρωση στα πλέι οφ με τον ΠΑΟΚ θα μπορούσε να τον πετάξει έξω και να παίξει αυτός σε έναν ημιτελικό πρωταθλήματος. Απίθανο να συμβεί αυτό; Ρωτήστε και τον Παναθηναϊκό που την περίοδο 2018-19 τερμάτισε τρίτος στην κανονική διάρκεια και είδε την 6η Κηφισιά να τον αφήνει εκτός ημιτελικών με 2-1 νίκες.

Και μετά από όλα αυτά ερχόμαστε στην φετινή ψηφοφορία για τον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος την περασμένη Δευτέρα, στο ξενοδοχείο του προέδρου της Volley League, Παντελή Τορνατώρου. Θα περίμενε κανείς οι θύτες των εκπλήξεων να είναι οι πρώτοι που θα υποστήριζαν την αλλαγή και την επαναφορά των πλέι οφ.

Ο Ολυμπιακό πχ. είναι απόλυτα θεμιτό και φυσιολογικό να προασπίζει τα συμφέροντά του με όποιο τρόπο αυτός θεωρεί σωστό και επειδή είναι… καμμένος από την διαδικασία των πλέι οφ να θέλει να τα αποφύγει όπως ο διάολος το λιβάνι. Το παράδοξο όμως είναι πως η Σύρος, η οποία θα μπορούσε πέρσι να κατακτήσει τον διακαή πόθο ενός ολόκληρου νησιού, το πρωτάθλημα, να ψηφίζει προασπίζοντας όχι το δικό της συμφέρον, αλλά το αντίθετο.

Για του λόγου το αληθές, η μη διαξαγωγή πλέι οφ είναι λογικό να ευνοεί τον πρώτο της κανονικής περιόδου, μια θέση που ο Φοίνικας δεν έχει κατακτήσει ποτέ στην ιστορία του στην Volley League.

Αντί λοιπόν να υποστηρίξει τη θέση που θα του έδινε περισσότερες ελπίδες για διάκριση στηρίζει αυτή που του τις ψαλιδίζει. Ο Φίλιππος Βέροιας να απορρίπτει το ενδεχόμενο να επαναλάβει την περσινή του υπέρβαση ψηφίζοντας κατά του θεσμού των εκπλήξεων και υπέρ των «δυνατών» του πρωταθλήματος.

Με οριακή πλειοψηφία 5-3 λοιπόν, ο Τορνατώρος και ο Ολυμπιακός πέρασαν αυτό που ήθελαν. Βρήκαν 3 ακόμα ομάδες (Σύρος, Φίλιππος Βέροιας, ΌΦΗ) καθώς ο Μίλωνας είναι του Τορνατώρου και η… πλειοψηφία έδωσε εντολή για πρωτάθλημα χωρίς πλέι οφ!

Αν όμως αυτά συμβαίνουν στον θαυμαστό κόσμο της ελληνικής Volley League ας δούμε τι συμβαίνει στα πιο προηγμένα πρωταθλήματα στον υπόλοιπο κόσμο. Σε όλους αυτούς τους… άμπαλους που είναι στις πρώτες θέσες του ranking της FIVB παγκόσμιας ομοσπονδίας του βόλει. Ποιες είναι αυτές; Βραζιλία, Πολωνία, Ρωσία, Γαλλία, Σλοβενία, Σερβία, Αργεντινή, Ιταλία, Γερμανία, Βουλγαρία, Βέλγιο κτλ. Μαντέψτε τι κάνουν όλοι αυτοί οι ανίδεοι στα πρωταθλήματά τους. Πλέι οφ.

Και όχι μόνο αυτό, σε αρκετές περιπτώσεις όπως στην Γαλλία πριμοδοτούν και την ασθενέστερη ομάδα ξεκινόντας τη σειρά από την έδρα της και πηγαίνοντας μετά στην έδρα του ισχυρού για να παίξουν δύο παιχνίδια σε δύο ημέρες. Αλλά που να ξέρουν οι Γάλλοι. Επτά μετάλλια σε ευρωπαϊκά, άλλα επτά σε World League και ένα σε Παγκόσμιο έχουν κατακτήσει. Ξέρουν οι Γάλλοι και δεν ξέρει η παρέα του Παντελή πως να προασπίσει τα συμφέροντα του ελληνικού βόλεϊ;

Αλλά ας αφήσουμε το αγωνιστικό κομμάτι και ας πάμε στο εμπορικό. Όταν ο ίδιος ο πρόεδρος της λίγκας στην προηγούμενη συνεδρίαση, παραδέχεται ενώπιον όλων των σωματείων ότι το περσινό συμβόλαιο με την ΕΡΤ, οφείλεται στους συγκλονιστικούς τελικούς του League Cup μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, πως είναι δυνατόν να απορρίπτει εμπορικά ένα σύστημα που θα μπορούσε να δώσει στην κορύφωσή του δυνητικά, 8-10 ημιτελικούς και 3-5 ημιτελικούς ανάμεσα στις super ομάδες που έχουν φτιάξει φέτος Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και Φοίνικας Σύρου;

Μιλάμε για 12-15 ματς μέσα σε ένα μήνα ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες ζωντανά από την ΕΡΤ. Πόσους τηλεθεατές θα έφερνε στην κρατική τηλεόραση μια τέτοια συνθήκη σε σχέση με το περσινό τραγέλαφο που οι ομάδες έψαχναν τρόπο μέσα από την προκήρυξη να αναβάλλουν τις τελευταίες αγωνιστικές για να αποφύγουν τα έξοδα και την ταλαιπωρία;

Θα υπήρχε ανταπόδοση στο κρατικό κανάλι μέσω διαφημίσεων, μέσα από τόσα σπουδαία παιχνίδια ή τα χρήματα των φορολογούμενων θα πήγαιναν χαμένα σε ένα αδιάφορο φινάλε; Έχουμε λοιπόν το εξής παράδοξο, όχι μόνο ομάδες που ψηφίζουν εναντίον των δικών τους συμφερόντων αλλά και μια λίγκα που κινείται ενάντια στη λογική, αγωνιστική και εμπορική. Και να το κάνει με δικά σου χρήματα μπορεί να δικαιολογείται. Αλλά να το κάνεις και να θες σπόνσορα τον Έλληνα φορολογούμενο θέλει θράσος.

Πλέον το μπαλάκι πέφτει στην ΕΡΤ. Ως «αιμοδότης» του ελληνικού αθλητισμού, ειδικότερα των μικρών πρωταθλημάτων, καλείται να αποφασίσει αν θα εμπλακεί στον μικροκομματισμό της κάθε διοργανώτριας αρχής ή θα αποφασίσει να πατήσει πόδι, με στόχο και το δικό της συμφέρον αλλά και του αυλήματος. Εκτός αν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος, στο υφυπουργείο ή την ΕΡΤ που να πιστεύει  ότι αυτό το σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος ευνοεί την τηλεθέαση, την ανάπτυξη και την προβολή του βόλεϊ. Μόνο… τυφλός δεν θα έβλεπε σε τι αποσκοπεί η διεξαγωγή του πρωταθλήματος με αυτόν τον τρόπο. Τυφλός ή στημένος για την ακρίβεια…

 

 

πηγή: sdna.gr

Related posts

Αήττητοι συνεχίζουν οι έφηβοι στο πόλο!

testadmin

Απίστευτη καζούρα: Έσβησε τούρτα… ένσταση για τα γενέθλια της η Χατζηνικολάου! (pic)

testadmin

Ανέβηκε σαν πρωταθλητής ο Παναθηναϊκός, 13-8 στον τελικό τον Άρη!

testadmin

Leave a Comment